HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

A rendszerváltás lúzere

2006.09.21. 13:01 hank_the_freak

Ezt a kifejezést tegnap hallottam, és nagyon tetszett.

Valóban így áll a dolog, hiszen 1994, 1998, 2002 és 2006 után mi mást is mondhatnánk Orbán Viktorra?

 

Arra az Orbán Viktorra, akit csodált az ország 1990-93 között.

Arra az Orbán Viktorra, aki most, úgy tűnik, véglegesen kívül helyezte magát a magyar demokrácián.

Persze a demokrácia szó sok jelentéstartalmat hordoz, de van olyan alapja, amelyet mindenki közösen egynek ért, így hát nem magyarázom.

Hogy gondolja Orbán Viktor, hogy népszavazásnak minősít egy helyhatósági választást? Milyen baromságokat hord össze? Tényleg komolyan gondolja vajon?

Hogy gondolja Orbán Viktor, hogy illegitimnek minősít egy legitim módon megválasztott miniszterelnököt, s nem gondol bele abba, hogy az utcán randalírozó senkiháziak ezt úgy értik: "mindent szabad, mert nem ismerjük el a kormányt"?

Hogy gondolja Orbán Viktor, hogy saját választóit is lenézve saját programjának megvalósíthatóságáról beszél?

Hogy gondolja Orbán Viktor pártja, hogy közösködik olyan elemekkel, akik "forradalomnak" nevezik a garázdaságot, ezzel megalázzák 56-ot, és az adófizetés megtagadására szólítanak fel?

 

És még folytathatnám... De nem folytatom. Most már egyre többen tudják.

Nem azt mondom ezzel, hogy mindenki boruljon Gyurcsány elé. Dehogyis! Természetes, hogy sok ember megütközött a szavain! Másoknak meg nyilván az nem tetszik, hogy a kormányfő a legtöbb kérdésben igen rugalmatlan.

De kérem, ha egy jogállamban élünk, válasszunk magunknak olyan vezetőket, akik nem helyezik ezen kívül magukat!

 

----------------------------------------------------

 

Adalék: el lehet mondani engem is sok mindennek, ahogyan már eddig is megtették. Az igazság az, hogy nincs olyan sok választási lehetőségünk. Sajnos. Az lenne a jó, ha lenne, és az ellentétek társadalmi vitában kerülnének felszínre.

Akkor aztán ritkulnának a "politika" hasonló bejegyzései.

4 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr75186032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hank_the_freak (hank_the_freak) 2005.11.24. 21:49:34

Ha választási csalás történik, a parlament a legalitását veszti el (vigyázat, nem a kormány!). Más kérdés, hogy a parlamentnek felelős kormányfőt egy esetleges új parlament leválthatja.
A legitimáció pedig, mint ahogy említettem, a parlamenttől származik, nem a néptől.
Arról meg, hogy a mostani parlament megválasztásában mennyire voltak befolyásolva az emberek hazugságok által, ezer évig el lehetne vitatkozni, ugyanez áll persze az előző 4 parlamentre is.

Interrogator (Interrogator) 2005.11.24. 21:49:34

egyrészt igaz!(legitim marad, amíg aparlament nem dönt a bizalmi indítványról. sajnos) De a legitimitást nem pusztán azárt "kapja", élvezi, mert megválasztották(mert ugyebár csalások lehetségesek). Teszem azt, egy választás lehet legáslis, de nem feltétlenül legitim. igazándiból persze hüélyeségről beszélünk, dehát ez van!:)
Ha a kormányfő lemondását szeretnénk elérni, a demonstárciók csak, amolyan lelkiismereti ráhatásként értelmezhetők, hiszen valóban évekig tüntethetnek, ha miniszterelnök nem érzi kínosnak a dolgot és nem mond le. tuajdonképp a saját lelki magánügye hogy lemond-e avagy sem. ez a demokrácia egyik árnyoldala. Legálisan megválasztott m.elnököt(képviselőt, stb.), a nép nem hívhat vissza hivatalából. Ha elkúrták, ha nem, 4 évig(ha ő maga másképp nem dönt) hivatalban marad.
Viktornak egy nagy mázlija van, hogy ezeket a lépéseket, nem neki kellett megtennie!

hank_the_freak (hank_the_freak) 2005.11.24. 21:49:34

Vlami akkor legális, ha törvény nem tiltja. A legitimáció valóban mást jelent.
A magyar kormányfő ugyanis az országgyűlésen keresztül a választóktól kapja a legitimitását. Eszköze ennek az országgyűlési választás. De fontos, hogy a nép utcai demonstrációval alkotmányosan nem döntheti meg a kormányt. Gyurcsány mindaddig legitim marad, amíg a parlamenti többség mögötte áll.

Interrogator (Interrogator) 2005.11.24. 21:49:34

Nem kukacoskodni akarok, de Viki illegitimnek nevezte a kormányt, legálisan választották, de illegitimmé vált. Más a legalitás és a legitimitás!Na pussy
süti beállítások módosítása