HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

Diamonds are forever?

2008.01.05. 10:30 hank_the_freak

Ha már annyit foglalkoztam itt mostanában különböző politikusokkal, álljon itt egy kis bemutatás egy kevésbé ismert úriemberről, a világ és az utóbbi 15 év egyik legnagyobb lúzeréről. Tessék hangosan kacagni rajta.

Valentine Strasser, aki minden bizonnyal a Michael Jacksonéhoz hasonló hiányzó gyerekszoba szindrómában szenved, Sierra Leone, a nálunk csak gyémánttermeléséről - és időről időre polgárháborújáról - ismert nyugat-afrikai ország elnöke volt. Utólag kiderült képességeihez mérten (amelyeket mindjárt részletezek), egész sokági maradt hatalmon, 1992 és 1996 között, ráadásul a maga idejében Guinness-rekorder volt: 25 évesen, a világ legfiatalabb államfőjeként került hatalomra. Persze mi mással, mint egy katonai puccsal. A Nemzeti Ideiglenes Kormányzótanács elnökeként négy éven keresztül gyakorlatilag mást sem csinált, mint folytatta az ország polgárháborúját, ami egyre kétségbeejtőbb méreteket öltött, ráadásul elvesztek a gyémánttermelő területek is, úgyhogy itt volt az ideje valami ordas hülyeséget elkövetni.
1995-ben Strasser leváltotta gyerekkori haverját az alelnöki pozícióból, de mint később kiderült, ez nem volt a legokosabb lépés, ugyanis néhány hónappal később az új alelnök, a környezetvédők számára is kedves nevű Bio úgy gondolta, ő erkölcsi aggályok nélkül veheti át a hatalmat. Szokatlan módon Strassert nem ölték meg, csak néhány jól irányzott ökölcsapással értésére adták, hogy jobb, ha valahol az országon kívül tartózkodik a továbbiakban.
Az ekkor még mindig csak 29 éves Valentine-nak szerencséje volt, hiszen az ENSZ jól megszponzorálta az Angliában folytatandó jogi tanulmányait. Úgyhogy el is töltött egy évet Warwickban, ám sajnos utólérte az egyetemisták végzete: a pénz elfogyott, az index pedig nem a legszebben festett, úgyhogy egy évvel később kibukott az egyetemről. Egy évvel később már azért kapcsolták le a rendőrök, mert egy amerikai vígjátékba illő jelenetben szétverte volt barátnője kocsiját.
Ám Strasser ismertségére és remek renoméjára jellemző, hogy ennek ellenére egészen 2000-ig a kutya sem törődött vele Angliában, hogy egy volt afrikai diktátor él köztük munkanélküliként - mivel az égvilágon semmihez sem ért-, csak akkor kezdte el pedzegetni az Amnesty International hogy talán bíróság elé kellene állítani, mert hiszen nemcsak Szerbiában történtek háborús bűnök.
Strasser ezt meghallva úgy döntött, inkább gyorsan hazaköltözik, hiszen eddigre már Bio is átadta magát a politikai enyészetnek (igaz ő legalább a hatalom közelében maradt). Úgyhogy most, 2008-ban, 41 évesen munkanélküliként tengeti napjait, szintén munkanélküli anyja és néhány barátja jóvoltából egy félig felépült házban, gyakorlatilag hajléktalanként. Ha kiteszi a lábát az utcára, állítólag gyakran megkergetik. Ő tehát egy Magyarországnál alig kisebb ország egykori elnöke. Gratulálunk a fényes pályafutáshoz.







Szólj hozzá!

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr52285405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása