HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

Nekrológ

2007.12.28. 09:53 hank_the_freak

"Afganisztán, Pakisztán, no és aztán, hát aztán?" - mondogatta régebben nagyanyám. Más kérdés, hogy sajnos ezt már régóta nem lehet mondani, a tegnapi történések után pedig még egy jó ideig nem is lehet majd.
Emlékszem, hol láttam először Benazir Bhuttot. Nyolc éves koromban egy világpolitikai almanachban volt benne a képe, akkor éppen ő volt a miniszterelnök, és bár nem ő volt az egyetlen női muszlim miniszterelnök már akkor sem (1994-et írunk: Bangladesben Kaleda Zia, Törökországban Tansu Ciller regnált), az már akkor is lejött, hogy Bhutto azért több ennél.
Bár az ő emberijogi politikája is több pálfordulást megért (pl. a tálibok pakisztáni támogatásának kezdete az ő nevéhez fűződik, amit utólag már megbánt), az egész élettörténetéből és a képéből, amelyen egy iszlám-színű, zöld kendőben volt, nyolc évesen is fel tudtam fogni, hogy mit jelenthet ő a pakisztániaknak - és hogy mit jelenthet Pakisztán neki: sorsot, amelybe kötelezően bele kellett vetnie magát, és megpróbálnia megváltani ezt a népet (vagy inkább társadalmat - egységes népnek talán nem nevezném). Persze közben zsebre tett ezt-azt, de hát ki nem?
Sokkal fontosabb az, amibe Bhutto bele mert vágni: Oxfordban tanult, külföldön kampányolt, siítaként, az iszlám konzervatívabb irányzatához tartozva. Ami a nála sokkal nagyobb hatalommal bíró, ám síkbuta Bushnak nem sikerült, megpróbált összeegyeztetni két távoli kultúrát: a demokráciát és az iszlámot. És Bhuttot szerették! Guinness rekorder volt ebben (hivatalosan is!), és ha valami, akkor ez elismerésre méltó.
Végül utólérte az, ami az egész családja végzete volt: maga Pakisztán, a maga kaotikus belügyeivel, értelmetlen mészárlásaival - s ne feledkezzünk meg arról a sok emberről sem, akik együtt szálltak vele a sírba. Ők csak örültek, hogy láttak - fehérek között egy európait. Legalábbis pakisztáni viszonylatban.
Végül, ahelyett, hogy belemennék, kinek jó ez és miért, álljon itt egy idézet egy vérbeli politikustól, egy gyönyörű nőtől és egy értékes embertől:

"Úgy látom, hogy mikor hatalmon vagyok, vagy mikor apám volt hatalmon, valahogyan mindig jó dolgok történnek. A gazdaság erősödik, jó esők jönnek, van víz, az embereknek jó termésük van. Szerintem ennek az az oka, hogy mi mindig szeretetet akarunk adni, és szeretetet is kapunk."

Benazir Bhutto (1953-2007)



Szólj hozzá!

Címkék: politika rip

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr50277035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása