HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

Keresztes

2007.12.29. 09:37 hank_the_freak

A gonoszkodó megjegyzések előtt előrebocsátom, hogy azért most, azért őt, mert a 168 Óra levelezői, a Demokrata újságírói, Mikola István és Kóka János mellett a teljesen síkbuta Semjén Zsoltot tartom az egyik legirritálóbb politikai jelenségnek. A Fideszben Navracsics legalább intelligens, Orbán legalább jó taktikus (is tud lenni), de ő... pf... Csak néhány részlet abból az interjúból, amely tegnap jelent meg az indexen:

"Miután még mindig Gyurcsány Ferenc az, aki Magyarország miniszterelnökének képzeli magát, és ehhez a kormánytöbbség asszisztál..."

Nos a helyzet az, hogy mind Gyurcsány Ferenc, mind Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének képzeli magát. A különbség mindössze annyi, hogy Gyurcsány jelenleg az is. Ezt talán még ilyen kevés IQ-val is sikerülhetne felfogni, ha az ember frakcióvezető. Ja, hogy egy nem létező párté? Akkor rendben.

"Imádkozom az országért is, és Gyurcsány Ferencért. A Biblia azt mondja, imádkozzatok ellenségeitekért is."

Ó, a jámbor keresztény... A Magyar Értelmező Szótár definíciói szerint az ellenfél és az ellenség között az a különbség, hogy az utóbbi a háborúban áll szemben az emberrel, míg az előbbinek a legyőzésére törekszünk. Ismét egy szép példa arra, hogy a Biblia (amelyben tényleg így van a szöveg) szó szerinti értelmezése a lehető legnagyobb baromságokhoz vezethet. Persze Semjén eseétben nem lepődünk meg.

"Fontos az is, hogy az elmúlt években nem a KDNP hasonult a Fideszhez, hanem a nagyobb párt fogadta el a kereszténydemokrácia legfontosabb alapértékeit, a keresztény értékrendet, és ezen belül a szociális hangsúlyt."

Ez pontosan így igaz. Annyit azért pontosítanék, hogy ez igazabbul hangzana, ha úgy mondanánk, hogy a Fidesz szépen elhalászta a kereszténydemokrata piacot az MDF és  a KDNP alól. Csak az előző eddig még megtépázva, de talpon maradt. Ez különösen vicces, ha elolvassuk a következő mondatot:

"A KDNP egy jottányit sem adott fel magából, hál’ Istennek"

Ó persze, valóban, csak szétesett, és a kutyát sem érdekli ma Orbán Viktor nélkül. Egyáltalán, mi az a KDNP?

"A világban ma egyetlen koherens kapitalizmuskritika létezik, és ez a katolikus egyház szociális tanítása, amelynek lényegét több mint száz évvel ezelőtt XIII. Leó pápa úgy fogalmazta meg, hogy..."

Hát ezen a mondaton megfeküdtem! Hogy lehet egy mondatban szerepeltetni a "ma" és a "több, mint száz évvel ezelőtt" kifejezéseket egy társadalomkritika esetében? Azt elhiszem hogy koherens, de nyilván k*rvára aktuális is a XIX. században leírt, azóta változatlanul hagyott gazdaságpolitikai kritika a mai társadalomra, amikor már a 80-as évek elképzelései is túlhaladottnak számítanak. Gratulálok. Na pont ezért túlhaladott maga a katolikus egyház is a hülye babonáival, régen meghaladott hiedelmeivel és reguláival. Egy ilyen ember akar kormányozni, aki a mai gazdaságpolitikát XIII. Leótól, a törvénykezést meg nyilván a katakombák faláról meg a Bayer Zsolt szája habzásából akarja levezetni. Hát nem! Ki az ilyenekkel a politikából!
A következő kérdés-választ érdemes a maga teljességében megtekinteni:

"- Közbevetőleg kérdeznénk, hogy a Fidesz-közeli milliárdosok kapcsolati tőkéjéről mi a véleménye?

- Én általában mondtam, hogy a magyar gazdaságban nem érvényesülnek a piaci viszonyok. Különben ez a garnitúra, amelyik most országol, egy morzsát se hagy az asztalon."

Erre szokták mondani hogy WTF? Tehát lopnának a Fidesz környékén is, csak sajnos már nincs mit. Még úgy is gáz ez, hogy előzőleg egyébként néhány igaz dolgot is mond Semjén a szocialisták környékén lévő egykori privatizációs ügyletekről.

"Nem állítom, hogy a magánbiztosítók minél gyorsabban meg akarják halasztani a pácienseket, csak azt mondom, hogy a hatékonyság logikájából az következik, hogy minél kevesebb pénzt kelljen költeni egy-egy betegre. (...) Ki fogja kifizetni a befektetők profitját? Az állam biztos nem, mert nincs pénze. Tehát a betegek."

Megint csak gratulálni tudok a tájékozottsághoz. Egyébként igen, mi fogjuk fizetni a befektetők profitját, ahogyan a sarki kisbolt profitját is mi fizetjük. Ha meg penészes a kenyér, elmegyünk egy sarokkal arrébb. Így megy ez, kedves XIII. León nevelkedett műveletlen bácsi.

"Pár évvel ezelőtt estem akkorát, amikor a telefon miatt kiugrottam a kádból, hogy felrepedt a könyököm. Azt kellett összevarrni."

Boáááh... Elképzeltem, amint kiugrik a kádból...

"Jól látszik ugyanis, hogy sok multi semmibe veszi, hogy a vasárnap pihenőnap, és mondjuk helyette kedden lehet szabad a dolgozójuk. De kedden mit kezdhet magával, amikor a családja – a felesége és a gyermekei – vasárnap érnek rá?"

Ilyen suta módon erőltetett demagóg érvelést sem sokszor látni. Azon tűnődöm, vajon Semjén tudja-e hogy miről beszél, vagy csak kezdenek kimerülni a Mikola és Navracsics által behelyezett duracell elemek? És aki vasárnap is dolgozna? Vagy aki vasárnap boltba menne, hogy legyen ebédre rántott hús, mert mondjuk szombaton dolgozik és nem ér rá?

"December 5-e egy lelki Trianon volt."

Azért három évvel az esemény után már lehet, hogy újra lehetne értékelni a helyzetet nem? Vagy még mindig ott tartunk, hogy másfélmillió magyar van az országban? Milyen kár, hogy a KDNP még ennyit sem érdekel...

"Minden fontos kérdésben a kereszténydemokrata ihletettség érvényesül a frakciószövetség döntéseiben."

Na, egy újabb vicces mondat. Ezt nagyjából úgy tudom elképzelni, hogy Semjén, mint múzsa, tüllszoknyában homlokon csókolja Orbán Viktort, hogy "Dönts ihletetten, Viktor". Mert ha a kereszténydemokrata (KDNP-s) akaratról beszélünk, akkor az olyan, - ahogy a zálogos mondta a Blöffben - "mint a Miki Egér. Nem létezik."

"Az első kérdés az volt, ki volt Antigoné. Fogalmam sem volt róla, így beírtam, hogy Antigon felesége."

Ez a vicc, gondolom, már akkor is réginek számított. Egyébként én sosem találtam viccesnek. De nyilván kellett egy kis lazaság, nehogy már karót nyelt klerikálisnak tűnjünk...

"Válasszuk el a teológiát és a politikát."

Ezek után pedig hosszú érvelés következik az eü-reform, a bűnbánat és a pönitencia gyakorlásáról. No Comment. Inkább azt tudnám javasolni, amit az index is megkérdezett:

"- Ha létezne időgép melyik kort látogatná meg, és miért?
- Történésznek indultam, a keresztes hadjáratokkal és a szentföldi keresztes állam történetével sokat foglalkoztam."

Remek lenne. Oda - az összes elvével együtt - valóban be is válna, valódi ellenségekkel, miniszterelnök nélkül, vasárnapi pihenőnapokkal és príma állami egészségüggyel. Csak drukkolni tudok, hogy ez az álma hamarosan megvalósuljon, és akkor máris megszűnne egy zavaró anakronizmus.

Szólj hozzá!

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr89277964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása