HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

Címzetes ökörségek

2007.08.22. 12:36 hank_the_freak

Tegnapelőtt volt az István a Király a tévében. És ekkor megvilágosodásom történt. Szörényi és Bródy ugyanis egy egész kicsit eufemizáltak annakidején. Erre az "Kívánjátok-é az egyház minden törvényét megtartani?" "Igen, akarjuk" -féle jópár-igenes népszavazásra gondolok. Szép ez meg jó ez, itt népszavaztunk először a szerzők szerint, a valóság meg az, hogy rohadtul nem így volt.

Mi lett volna akkor, ha az ország népe azt mondja hogy nem? Márpedig biztos vagyok benne, hogy nem a vasárnapi templombajárásra, meg az ezerféle katolikus dogmára izgult az ország népe akkoron, nem voltak Asztrik-poszterek a falon, és nem a "keresztény félóra, öttől hatig" című nagyszerű műsort hallgatták volna a Kossuth Rádióban, ha lett volna persze.

Nos, ebben az esetben "fejedelmünkistván" fityiszt mutatott volna a népnek (ahogyan a valóságban valószínűleg így is történt), és azt mondta volna, sajnálom, nincs választási lehetőség, "el lehet menni, itt lehet hagyni Magyarországot", aki meg itt marad, katolikus lesz, ebből lehet választani.

Nos persze, manapság demokrácia van, és mielőtt bárki magyarázni kezdené, legutóbbi tudományos írásomnak épp az volt a témája, hogy mikor és hogy lehet a rendszerváltáshoz hasonló váltásokat kivitelezni attól függően, hogy a nép mit szeretne. Nem erről van szó.

Vannak olyan dolgok, amelyekhez az átlagember egész egyszerűen nem ért. Nem adnám pl. oda a családi autót a hat éves kisöcsém kezébe, mert ugye nem tud vezetni. Nekem, bár van jogsim, de igyekszem távol maradni, mert nem vezetek jól, és ezt tudom is. Önkritika, ugye.

A közgazdaságtan is valami hasonló dolog. Ha nem tudjuk, mi fán terem a többiztosítós rendszer, a gyógyszeripar vagy az oktatásügy, ne döntsünk róla, ez ilyen egyszerű - hagyjuk azokra, akik tudják is, hogy ezek mik.

Mint azt korábban írtam, rendes politikai kultúrával rendelkező országokban kimutatható, hogy a hozzánk hasonlóan tájékozatlan választókat egy vékony véleményformáló réteg irányítja a jó irányba. Nálunk ilyen nincs, csak politikusaink vannak, akik viszont arra irányítják a szavazókat, amerre a rövidtávú érdekeik diktálják - ezért veszélyes egy ilyen népszavazást megtartani; olyan, mintha a kezdő sofőrt az oktatója direkt a falnak irányítaná, mert kíváncsi rá, hogy milyen egy törésteszt.

A népszavazási láz még csak most kezdődött, és lehet, hogy alkotmányos válsághoz vezet - ez egy másik aggasztó dolog, recsegő-ropogó jogrendszerünk, amelyet a rendszerváltáskor egy rakás, a jövővel kapcsolatban süket és vak kőműves betonozott be, nem biztos, hogy elviselne egy olyan közjogi helyzetet, amilyen mondjuk a nyelvész és a Fidesz kérdéseire egyaránt adott érvényes és eredményes igenek esetén állna elő. És közben jönnek az újabb kérdések, beleőrülünk a közvetlen demokrácia nálunk megvalósíthatatlan eszményképébe.

Szerencsére a népszavazás eközben leértékelődik. Minél nagyobb a por valami körül, annál kevésbé lehet látni az eredeti körvonalait. Még ha néhány új kérdéssel a Fidesz aktualizálni is tudja a már 2007 nyarára elavult kérdéseit, egyáltalán nem biztos, hogy 2008-ban, mikor is a tervek szerint kiírják a népszavazást, ezek a kérdések sokakat fognak érdekelni. A reformok fókusza folyamatosan változik, és ha túlságosan sok mindent kell megjegyezni a kérdésekkel kapcsolatban (tehát többet, mint a "hatigen") akkor egy csomó embernek nem is lesz kedve szavazni - nemzetkarakterológia: a magyar domesztikus ember: ha megvan otthon a tuti, megélhetés, feleség, hétvégi ház, nyaralás, akkor hajlamos békén hagyni a nagypolitikát. Kudarcszagot érzek, de valami keserűséget is, elkúrást.

 

A nyár egyébként nagyon úgy tűnik, egyébként is megbuggyantotta a hazai agyakat. Kezdetnek máris itt van a Magyar Gárda nevű, hivatalosan jobbikos félkatonai szervezet, gyakorlatilag fasiszta homokozó- és gittegylet. Ezzel persze semmi gond nincs, hiszen jogállamban élünk, miért ne alapíthatna ilyesmit bárki. A Jobbik pedig, a szintén nevetséges MIÉP-pel karöltve is csak alig több, mint két százalékot kaszált tavaly, úgyhogy eddig rendben is lenne.

Akkor nem lesz rendben ez a dolog, mikor a "gárdisták" majd Magyarország általuk vélt belső ellenségeire támadnak rá, a cigányokra, melegekre, kommunistákra, stb. Mert ugye, jelenleg elég elképzelhetetlen, hogy egy környező ország úgy dönt, márpedig ők leigázzák kis hazánkat fegyveres erővel. Ha a játszóházban nem veszik tudomásul, hogy annak az egyetlen alapja, hogy egy ilyen többé-kevésbé burkoltan fasiszta szerveződést megtűrünk, a szólásszabadság és a törvény előtti egyenlőség, s emiatt aztán nekik is kutya kötelességük ezeket tiszteletben tartani, akkor van baj.

És akkor, ha bármelyik releváns szerveződés, intézmény, párt akár csak szóban melléjük áll potenciális ilyen törekvéseikben. Mert az már a demokrácia határát feszegetné.

Persze legyen szerencsénk, ne legyen erre akár csak kísértés sem. Bár az kétségtelen, hogy jelenlegi formájában elég értelmetlennek tűnik a Magyar Gárda. Ha viszont elnyerné azt az értelmet, amelyet valószínűleg szántak neki, akkor tűrhetetlenné válna.

Egyszóval: a jelenlegi formában tessék csak tovább játszani, az nem zavar senkit. Előbb-utóbb az emberek többsége rájön, hogy csak játék az egész, és az ilyesmit a XXI. században nem szokás komolyan venni.

 

Na nem mintha a másik oldalon nem a nyári agyukat használnák néhányan. Itt pl. szeretnek kitüntetni. Bárkit, csak kitüntethessenek. Kezdődött Horn Gyulával. Őt - érdemei elismerése mellett - én sem tüntettem volna ki, a születésnapi ámokfutása után pedig amellett, hogy a saját pártját hozta lehetetlen helyzetbe, Horn tényleg vállalhatatlan lett. Nagy kár, mert tényleg a pozitív dolgok javára billenne a mérleg, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy bizonyos dolgokban nem árt, ha az ember következetes. Az árpádsávos zászló hasonló téma:  történelmi zászló, rengeteg pozitív emlékkel, de sajnos ott az a nyilas múlt, ezért bizonyos helyeken, bizonyos emberek kezében nem szalonképes. Ez van. Horn Gyula meg pufajkás volt, bár utána rendszerváltó külügyminiszter, reformáló miniszterelnök és páneurópai politikus. De ott az a kis szálka, és ezért hát le kell nyelnie, hogy ő nem fog kitüntetést kapni. Véleményem szerint nem is éri meg ezért ugrálni, hiszen Hornt számtalanszor kitüntették már külföldön is jópár dologért, ezenkívül miniszterelnök volt itthon. Ez meg a dolgok rendje.

Tibi bácsit viszont kitüntették, ami ezek után legalább akkora hülyeség.

"A Magyar Köztársaság nagyra becsüli a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet."

Így kezdődik a kitüntetésekről szóló törvény. Tibi bácsi vajon melyik kategória? Egyiken nagyobbat lehet röhögni, mint a másikon, ha beleképzeljük, főleg az "egyetemes emberi értékek gyarapítása" a vicces, ha hallottuk már pl. a lemezlovas dalát. Talán nem véletlenül lett odaadományozva indoklás nélkül az a kitüntetés. Vajon kinek a három kívánságát teljesítette Dévényi ezért? És mik voltak azok? Annakidején dobott Hiller Istvánnak egy pöttyös labdát? Vagy a KISZ-táborban lejátszotta Gyurcsánynak a Jump című slágert? Esetleg Lendvai Ildikót hozta össze Pataki Attilával? Rejtély.

Persze nem maradhattak el a hetiheteses kitüntetettek sem, de őket legalább be lehet kategorizálni valahova, elvégre mind Alföldi, mind Hernádi (bár inkább az előző) tényleg tehetséges művészek. Na de vajon mit csinált az ezüst keresztért Sugár Péter bűvész? Elővarázsolta?

 

Népszavazás, Magyar Gárda, Tibi bácsi... Azt hiszem, önmagában minősítik a nyarat.

11 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr72185961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wingbullet (gp@vp.hu) 2005.11.24. 21:49:34

Hank the Freak!

igen, igazad lehet, de a legtökéletesebb fékként én az emberi faktort képzelem el, ami felette áll a kiskapukkal tűzdelt jogi maszlagnak és bürökratikus négyszögletű kerekerdőnek. emeljünk egy testületet ezek fölé vagy mellé, amelyet szigorú elvek és szabályok szerint választunk (mint mondjuk az Alkotmánybíróság), és eszküzt adunk a kezükre a racionalitás érvényesítésére. én így képzelem el, bár lehet, hogy naiv vagyok...

hank_the_freak (hank_the_freak) 2005.11.24. 21:49:34

wingullet, ami a józan észt illeti, sajnos annak csak KELLENE a demokrácia alapjának lennie. Épp most került a kezembe egy cikk (sajnos még csak átfutni volt időm, elolvasni nem) amely a demokrácia-szekvencializációról jelent meg a Journal of Democracyban. Kíváncsi vagyok hogy pontosan mi áll benne, mert a szekvencializmust nem tartom hülyeségnek, csak utópisztikus gondolatnak.
Tehát a józan ész kezdeti hiányában inkább alternatív módszerek kellenének a hibák kiküszöbölésére, többek közt olyan fékek a rendszerbe, amik nem engedik azt, hogy az ilyen gárdaszerűségeket valaha is valaki is komolyan vegye.

filippo (anyad@artur.com) 2005.11.24. 21:49:34

befosott a kis fArtúró

Arthur Dent (nagy@freemail.hu) 2005.11.24. 21:49:34

Kedves Filippo!

Összefostam magam(mellesleg Arthur, gondolom, ne hivatkozzak könyvre, úgysem olvastad, mindenesetre én sem Phyllippóztalak le),kérlek ne vadássz le, te liberalizmus bajnoka, demokráciánk alappilére, szólásszabadság mestere. Az a baj, hogy én se játszóterekre, se buzibárokba nem járok, úgyhogy...
Mellesleg a blogot nem azért írja valaki, hogy a másik nyíltan dicsérhesse/fikázhassa? Vagy csak "hű, én is pont ezt gondoltam" hozzászólásokat lehet beírni? Ez is milyen demokratikus. Na, játszogass csak a kis kukikáddal, én többé nem szólalok fel a demagógia eme nagyszerű fellegvárában. Gondolom, most tapsikoltok, legyetek boldog blogosok!

wingullet (gphilip@vipmail.hu) 2005.11.24. 21:49:34

Sajnos azt figyeltem meg, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon egyre inkább háttérbe szorul a demokrácia intézményének - számomra - legfontosabb összetevője, ami gyakorlatilag a létjogosultságát adja: a józan ész.

Ez a faktor teszi lehetővé, hogy a fekete-fehér dogmákból, amelyek a rendszer alapját képzik, valami működőképes, árnyalt rendszer keletkezzen. Pedig számos jogi lehetőség van a faktor érvényesülésére, az alkotmánybíróság intézményétől kezdve az ügyészségen át sok más hivatalnál (pl. OVB!!!). Valahogy mégsem látom működni.

Elvek mögé bújtatják az ostobaságot, ez pedig nem jó. Így születhet meg a drága és felesleges pop-népszavazás, és így működhet zavartalanul a Magyar Gárda is teszemazt. Btw. felháborítónak tartom többek között azt, hogy egy iylen szervezet a MAGYAR VÁRBAN, a Magyar Állam és történelem egyik legjelentősebb jelképében tartja alakuló gyűlését. Tartsák Káposztásmegyeren vagy a Westend tetőteraszán, teszek rá, na de kérem! Ne a várban! legközelebb a MIÉP fog gyűlést szervezni a parlament folyosóin? Vagy mi???

Windmaster (seiichiro.aoki@freemail.hu) 2005.11.24. 21:49:34

Az zavar a gárdával kapcsolatban, hogy a rendőrségnek tele nadrágja, és már a zsebtolvajtól is félek, ezért úgy sem intézkedne gárdisták ellen, mégha volna is rá oka. Ha pedig valaki mégis bíróság elé kerülne mert bántalmazott, ölt vagy hasonló, azt a bíróság úgy is simán felmentené, mert ez nálunk így szokott történni... :( Vagy csak én vagyok borúlátó?

filippo (filippo@smxsf.hu) 2005.11.24. 21:49:34

Artúr, megtalállak és megütlek.

szityu (random@yahoo.de) 2005.11.24. 21:49:34

Ahoj Hanky!

Lenne mit mondani éppen a gárdáról is, hisz már azóta a boldog 40es évek óta nem látható ilyen bakancsban és csatokban masírozós vidám alakulata a fiataloknak. (A munkásőrség teljesen más.) De az előttem szóló mr. Dent még a postnál is érdekfeszítőbb. Micsoda árnyalt, cinikus fika! Már-már művészi. Én meg azt nem tudom, miért vannak ilyen faszok, akiket marhára nem érdekel/akiknek marhára nem tetszik ez az egész blogos szar, de jön, és elolvassa, és még arra is telik drága idejéből, - amit amúgy persze csupa-csupa hasznos tevékenységgel tölt a nap 24 órájában – hogy kommenteljen egyet. Hogy megmondja, ez így nem jó. Nem tetszik neki. Kedves Artúr - szólíthatom Artúrnak -, hát ki a pék faszát érdekelsz?

szityu (kmaro@sájsze.de) 2005.11.24. 21:49:34

Ahoj Hanky!

Lenne mit mondani éppen a gárdáról is, hisz már azóta a boldog 40es évek óta nem látható ilyen bakancsban és csatokban masírozós vidám alakulata a fiataloknak. (A munkásőrség teljesen más.) De az előttem szóló mr. Dent még a postnál is érdekfeszítőbb. Micsoda árnyalt, cinikus fika! Már-már művészi. Én meg azt nem tudom, miért vannak ilyen faszok, akiket marhára nem érdekel/akiknek marhára nem tetszik ez az egész blogos szar, de jön, és elolvassa, és még arra is telik drága idejéből - amit amúgy persze csupa-csupa hasznos tevékenységgel tölt a nap 24 órájában - hogy kommenteljen egyet. Hogy megmondja, hogy ez így nem jó, neki nem tetszik. Kedves Artúr, szólíthatom Artúrnak? Hát ki a pék faszát érdekelsz?

Arthur Dent (coelho@sanjordiassociados.com) 2005.11.24. 21:49:34

Kedves Hank!

Íróként igazán sajnálom, hogy rám pazarolod időd, annyira azért nem vagyok jó, de Te ezt biztosan tudod, hiszen sokkal okosabb vagy nálam is, és az univerzumnál. Mikor Szent Jakab útját jártam, találkoztam hozzád hasonló férfiakkal. Kedveltem őket, a pártfogásomba vettem őket, élelemmel láttam el őket, de mindig arra a következtetésre jutottam, hogy meg kellene keféltetni őket. Szerintem Te is csak akkor lehetsz a RAM rend tagja, mikor elmész sárkányt dugni a hegyekbe, vagy esetleg a völgyekbe. Sok sikert!
Miért vannak ilyen faszok, akik ezt az egész blogos szart ilyen komolyan veszik? Nem tudom, de én leszek a terroristátok, végtelenül ostoba felületes Veronikák! Sírjatok a Duna partján, de gyorsan intézzétek el.
Egy jótanácsos Arthur Dent

djflatline (-SP-) 2005.11.24. 21:49:34

Ez a kitüntetés-dolog tényleg egy kabaré, hihetetlen, milyen emberek (milyen indokkal!) kapnak mindenféle plecsnit. Lassan a "kintüntetés" szó is annyira degradálódni fog, hogy kb. annyi pozitívum lesz benne, mint a "sztár" jelzőben...

A Magyar Gárda meg egy vicc. Majd a mieink is biztos a Szent István bazilika előtt fognak vigyázni a rendre, a'la svájci társaik.
süti beállítások módosítása