HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

A Balkán angyala

2007.12.09. 22:10 hank_the_freak

Másfél hónapja éppen munkaköri kötelességemet láttam el a macedón hírek átböngészésével, és meg voltam lepve. Macedóniában egy héten keresztül semmi másról nem szóltak a hírek, mint egy fiatalember haláláról. Tose Proeszkinek hívták. 26 éves volt, és amellett, amit mind elolvashattok róla a link alatt, jó tudni, hogy egy jelenség távozott el közülünk. Egy olyan srác, aki kizárólag a hangjával hidat tudott verni az egymással halálos gyűlölködésben lévő balkáni népek közé: szerbek, horvátok, bosnyákok, szlovének együtt siratták. És persze a macedónok - Macedóniában halála másnapján nemzeti gyásznapot rendeltek el, és a macedón ortodox egyház feje személyesen nevezte Tosét a Balkán angyalának.
Tose éppen nyugat-európai karrierre készült: az angol nyelvű lemez fele már fel volt véve, mikor közbeszólt az a bizonyos autóbaleset Horvátországban.
Nem is akarok többet írni, a most következő felvétel magáért beszél - és hátborzongató, ha a szövegét is ismerjük ennek a macedón népdalnak. Íme:
Zajdi, zajdi jasno sonce,
zajdi pomrachi se,
i ti jasna le mesechino
begaj udavi se.

Zhalij goro, Zhalij sestro
dvata da zhalijme,
ti za tvojte lisja le goro,
jas za mojta mladost.

Tvojte lisja goro sestro,
pak kje ti se vratat,
a mojata mladost le goro
nema da se vrati.
Nyugodj le, nyugodj le fényes nap
Tűnj el a sötétségbe
És te is, fényes holdfény
Tűnj el, süllyedj el.

Sírj, erdő, sírj testvérem
Sírjunk együtt ketten
Te, erdő a leveleidet siratod
Én pedig az ifjúságomat.

A leveleid, erdő testvérem
Visszatérnek majd
De az én ifjúságom, erdő
Sosem tér már vissza.

1 komment

Címkék: zene kultura

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr34258456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

supersaw 2007.12.16. 19:05:59

Ez brutál.
süti beállítások módosítása