HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

#33

2006.03.23. 20:23 hank_the_freak

POLI 2006 Konferencia, első nap

Reggel 10 körül érkezem, az aktatáskává átalakított laptoptáskával, mert így komolyabbnak nézek ki. Legalábbis én azt hiszem. Helyszín: Múzeum u. 17 (VIII. kerület). Az odaúton észreveszem - mint később kiderül - a nap poénját. Az MDF (akiké egyébként minden szimpátiám) képviselőjelöltjének plakátját. Már eddig is borultam azon, hogy a IX. kerületben a jelölt vezetékneve Cézár (ki ad ilyen nevet egy gyereknek, még akkor is, ha 50 éve történt - és ki az az ember, aki közszereplő, és nem titkolja el, hogy így hívják, legalább egy titokzatos C.-vel?), de rájöttem, hogy a név nem minden. A VII-VIII. kerületi jelöltnek egész konszolidált neve van, ám a képe...! Itt látható alant:

Ránézésre székrekedést diagnosztizáltam, de felfedezhető az arcon valamiféle mélységes undor, talán a fényképész volt csúnya, avagy vakufóbiában szenved a jelölt úr - mindenesetre ezzel a képpel a választók elé kiállni elég szerencsétlen ötlet (forrás amúgy: www.mdf.hu)

De térjünk vissza a konferenciához! A terem falai diszkréten és sokatmondóan pirosas-narancssárga színűek - csak a függetlenség jegyében, a végében elhelyezett asztal mögötti molinó kék, és már keresgélem is, hol a zöld. Azt hinném, hogy sehol, ám hopp, felfedezem az EXIT táblát az ajtók fölött. Pártsemleges orgazmus hullámzik át lelkemen (nem testemen - az furcsa lenne!). És a rövid megnyitó után - némi csúszással - kezdetét veszi a konferencia. Először a 2006-os kampányról. Újhelyi István az MSZP-től, Horn Gábor az SZDSZ-től, Herényi Károly az MDF-től és Dobó László (akit nem ismerek) a Fidesztől. Rendkívül felszínes interjú, a kampányról szinte semmi új nem hangzik el. Rossz a finanszírozási törvény, sopánkodnak, Újhelyi és Dobó osztja egymást, Herényi megpróbál rendkívül intelligensnek látszani (ami néha sikerül is, de azért többször nem), az egyetlen újdonság, hogy Horn Gábor kifejezetten szereti a kampányokat, és számára minden belefér, amin lehet röhögni. Bravó.

Következik Dávid Ibolya és Kuncze Gábor. A nap legszínvonalasabb vitája - lehetne, ha a moderátor minden második szava nem lenne "öööö", minden harmadik pedig "öhm izé" (ebből következik, hogy minden hatodik szava: "ööööhmizé"). Szeretem az ilyet. Dávid Ibolya meglepően meggyőző, ám Kuncze már az első szóváltásnál porig alázza. Dávid ugyanis nagyon büszke, hogy már 2002-ben eldöntötték, önállóan indulnak. Erre Kuncze: "az SZDSZ nem döntötte el, hogy egyedül indul, hiszen nálunk ez evidencia". Nevet a közönség. Kuncze a tapasztaltabb beszélő, hol egy szóban válaszol ("Kaptak több mozgásteret, mióta a nagy pártok kijelentették, hogy nem szeretnének kétpártrendszert?" "Nem."), hol pedig viccet mond ("a Fideszben van most volt KB-elnökségi tag, meg egyéb csintalanságok"). Dávid Ibolya viszont nagyon energikus. Veszteség lenne mindkettő kiesése. Kérdést is írok nekik, bár nem olvassák fel.

Ezután ebédszünet, majd jönnek a parlamenten kívüli pártok. Meghallgatásuk után meg is értem, miért vannak a parlamenten kívül. Kolompár Orbán az MCF-RÖ-től, Thürmer a Munkáspárttól, valaki (nem ismerem) a MIÉP-Jobbiktól, és egy Bősze-nevű vénember a Szeremley Huba-féle "Gazda és Polgár Párt"-tól. Még Kolompár a legértelmesebb, ő legalább arról beszél, amiért a pártja valóban létrejött: a cigányok problémáiról. Thürmer azonban nagy tapsot kap a végén, mert annyit röhögtünk rajta. "Teremtsünk munkahelyet. Zavarjuk haza a kínaiakat." mondja tökkomolyan. De térjünk át a miépes küldöttre, aki ízes dunántúli tájszólásban beszél, megnyomva a t-ket, és szörnyű komikusan hat. Főleg, mikor elkezdi nyomni a hülyeségeket a liberalizmus-ellenességről meg a kereszténység beemeléséről az Alkotmányba. Gratulálok. Hagyjuk is. Bősze úr meg háború előtti (vagy közvetlen utáni) intézkedéseket emleget, gyakorlatilag semmiről nem beszél. De azt jó hosszan. Ehhez még hozzájön a Szenes Andreához kísértetiesen hasonlító moderátor csaj, aki mindent megkérdez legalább kétszer. A biztonság kedvéért. Hát, konklúzióként elmondhatom: ezek a pártok maradjanak is parlamenten kívül. Esetleg talán az MCF-RÖ ami nem. Esetleg!!

Másfél óra szünet - mármint nekem. Utána pedig Draskovics "Charles Montgomery Burns" Tibor és Bod Péter Ákos beszélget az euróról. Na ez a vita csak nagyon ritkán érint olyan kérdéseket, amiről nem tudtam eddig, és az derül ki belőle, amit szintén tudtam, hogy elég nagy szarban vagyunk, ami az eurót illeti. Vita csak akörül van, hogy Drazsé ezt mosolyogva, míg Bod szinte direkt vitatkozva - és borzalmas nagy szakmai ismereteiről tanúbizonyságot adni akarván, sűrűn angol szavakat használva (nem, ezt nem tudom magyarul, jobb lenne angolul), fejcsóválva, búsan veszi tudomásul, és magyarázza. Bod Péter Ákos azért megkérdezi, milyen szögből kritizálja Drazsé érvelését: az ellenzék szögéből, vagy ahogyan ő gondolja. Ezek szerint tökmindegy, csak kritizálhasson. Ez az előadás bizony nem közgazdászoknak szólt. És mit tudtunk meg? Vagy tartható a 2010, vagy nem.

Végül Deutsch. Oppardon, Deutsch-Für. Ugyanis Orbán Brüsszelben ropja, bár az előzetesben ő volt (és szerintem ezt már délelőtt is lehetett volna tudni. Vagy akár tegnap. Noh. Deutsch-Für egy kicsit ironikus megjegyzéssel kezdi. Elmondja, nem ez az első, és nem is az utolsó alkalom, hogy egy politikustársa helyett nyilatkozik (naja: Deutsch-Für a Fidesz hivatalos égő-embere). Majd pedig teljesen semmitmondó dolgokról kezd beszélni. Először kiderül, nincs is negatív kampány, aztán azt, hogy van, de ez nem baj, mert az MSZP nagyobbat csinál (nopersze), a többi párt kampánya is jó persze, de a Fideszé azért csúcsszuper, bár a puding próbája az evés (a többi párt előtt kábé fél perc csönd, amíg Deutsch-Für gondolkozik: nyilván tudja, hogy nem hülyék előtt ül, mint egy lakossági fórumon, hanem akik itt ülnek, azok a szavai mögé is látnak). A végén elmondja, örül, hogy nem kommunistázott, és ez direkt volt, ennek örömére jóízűen kommunistázik is egyet. Valamint azt is megtudjuk, hogy a Fidesz rendkívül heterogén párt, s mint ilyen, szinte a társadalom tükörképe. Rémes. Deutsch-Für pedig hol fiatal, hol öreg, attól függően, hogy épp melyik a célszerűbb. A végére vagy ő fárad el, vagy én, de nem igazán értek semmit abból, amit mond. Számára kínos témáról egy szó sem esik. Pedig három kérdést is írok. De egyik sem kap helyet. Én is csalódott vagyok, mert a Viktorra készültem kérdésekkel, de hát ő nem jelent meg. Úgyhogy hazasétálok. Ez egyelőre egy lagymatag, mérsékelten színvonalas, mindenesetre érdekes rendezvény. És holnap megint ott leszek. Ha a plakátról figyelő képviselőjelölt arckifejezése kőbálvánnyá nem változtat az úton.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr8186099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása