HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

Magyar hangok

2006.11.16. 12:40 hank_the_freak

Kevés olyan eset van, hogy az ember bemegy a boltba, és rögtön a kezébe nyomják, amit szeretne, úgy, hogy egy szót sem kellett szólnia. Éljen a tömegtermelés, mondhatnánk, de ebben az esetben nem erről van szó, épp hogy egy (egyelőre) korlátozott példányszámú valamit visznek el, méghozzá a fentiek szerint rengetegen. Na, nem ködösítek tovább, a Rómeó és Júlia magyar előadásának DVD-kiadásáról van szó, amit azóta várok, hogy tavaly augusztus 20.-án megnéztem az előadást Szegeden. Ez a DVD a 19.-ei előadás felvétele, szóval nagyon még mellém sem lőttek a szerkesztők, úgy meg különösen nem, ha hozzátesszük, hogy bizonyos kiegészítések 20.-áról származnak, pl. a 19.-ei ráadás „Lehetsz Király” alatti tűzijáték. Amit egyébként nem igazán értek, hogy miért kellett külön extraként felvonultatni, biztos jobban mutat így, szerintem meg béna. Na de ez a DVD kevés kritizálható részéhez tartozik, szóval csak csínján a tudálékoskodással.

Az pl. nagyon üdítő, hogy a színészek kommentálják a karaktereket, jó ötlet volt, jókat lehet nevetni, hogy mindenki azt a szerepet kapta, amit álmaiban is szeretett volna (napersze), és ami tényleg érdekes, Kerényi Miklós Gábor kommentárja, amit így kezd: „Gérard Presgurvic, egy, az orosz-lengyel határ mellől származó, Tel-Avivban született, amúgy francia zeneszerző egy angol drámaíró Olaszországban játszódó történetét dolgozta fel, amelyet most magyar színészek adnak elő.”. Ötletes, és tényleg igazi multikulti hatásúvá teszi az egyébként is lenyűgöző művet (amiről egyébként ez aztán senkinek nem jutna eszébe).

Bevallom, kicsit féltem, mert megvan a francia előadásról készült DVD-felvétel is, hogy nem lesz ugyanaz a színvonal. De. Sőt, a magyar előadás, így néhány dologban szerintem jobb is. Egyrészt a díszlet emberközelibb, mint a leegyszerűsített technokrata francia, másrészt bizonyos jellemvonások is jobban kijönnek, főleg a DVD közeli képein (ezeket, ugye, eddig nem volt alkalmam lecsekkolni). Gondolok itt pl. arra, hogy Capuletné kurvás énje nálunk Janza Katával erősebb hangsúlyt kapott, vagy pl. jobb színész a magyar Mercutio (aki, ugye, még rappel is). Persze van az éremnek másik oldala is, Capulet gróf pl. a francia előadásban a jobb (ne feledjük el, hogy a darab szerint 35 éves, erre itt egy ősz öregember játssza). Mondjuk persze itt kiejtették Capulet szólóját, a francia előadás egyik legjobb számát (az Avoir une fille-t). Sovány vigasz, hogy helyette Párisz énekel egy egyébként se füle, se farka dalt.

Na de térjünk vissza a DVD-hez az előadás szapulása helyett, hiszen arra már volt jó sok időm, hogy megemésszem. Mindenképp sokat dob a DVD-n az, hogy szabadtéri előadásról van szó, tehát lehet pirotechnikát alkalmazni. Ez alapból sokkal látványosabbá teszi az egészet. Ami viszont – hogy meglegyen az ellensúly – negatívum, az, hogy a közönségről elég egysíkú képeket mutatnak, hozzáteszem, hogy nem is akkora a Dóm tér, mint a párizsi konferenciaközpont, de ott legalább látja az ember, hogy a közönség élvezi, tapsol, feláll, odamegy, énekel, együtt mozog a darabbal, amiből arra következtet – ha tudat alatt is – hogy ez egy fasza darab, én elmegyek és ezt megnézem élőben is. Na ebből az érzésből a magyar DVD-n semmi sincs. Látunk 1-2 szektort, taps alig, ráadásul külön égés, hogy a darab végén bármikor mutatja a kamera a közönséget, mindig feláll egy-két néző és hazamegy. Jó-jó, én értem hogy a franc akar tülekedni, az ötezredik visszatapsot pedig nyilván nem akarja mindenki megvárni, mert unalmas, de akkor ne vágják rá a DVD-re, mert én ekkor azt látom, hogy pattog fel a nép, akkor mégsem volt ez olyan jó.

A DVD-hez adott bookletből egyébként az előadás egészére tekintve nem derül ki sok minden, mondjuk csak a hülye nem ismeri a Rómeó és Júlia sztoriját (vagy én vagyok túl optimista?), de amellett, hogy az eredeti alkotókat elég szemléletesen mutatják be, a színészekről egy pár száraz adat van odavetve, aztán emésszed, kedves olvasó, úgysem érdekel az senkit, hogy ki hol érettségizett, meg melyik társulatban énekelt. Szóval lehetett volna a karakterekről is egy-két szót ejteni, vagy ilyesmi.

A fent felsoroltaktól eltekintve (amelyek egyébként légykortynyi hibát jelentenek az egész DVD-hez képest), mindenkinek ajánlom, hogy ruházzon be hatezer forintot erre, ha másért nem, hát azért, mert nem fogja élőben látni ésszerű időn belül (ugye, a jegyhiány…). És mert még így is 10-ből 10es. Na jó, 9 és feles, de akkor már szigorú voltam.

Szólj hozzá!

Címkék: zene

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr66186010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása