HTML

Villete

Egy okos egyetemista - politikáról, közéletről, sportról, kultúráról, magyarokról, franciákról... ami jó Firefox-ra optimalizálva

Linkblog

Új hullám

2007.07.01. 04:07 hank_the_freak

Először is üdvözlök mindenkit ezúton is, aki június 21.-én a Királydombról futott velem az esőben és akivel együtt utaztam azután a trolin. Hihetetlen hangulat volt, főleg a sofőr úrnak köszönhetően, aki szinte bulira hergelte a fiatalságot. Hiába no, néha még érdemes valamiért BKV-ra szállni.

 

De lényegesebb, ami előtte volt. A Debout sur le zinc együttesről korábban már ejtettem itt szót, de miért ne ejtsek még, amikor olyan jó koncertet adtak. Ráadásul nem is túl gyakran lehet őket látni itt a messzi keleten, a tavalyi sziget és a most június 21.-ei koncert kivétel volt, és milyen jó, hogy volt.

A "debout sur le zinc" kifejezés kb. azt jelenti, hogy "pattanj a bárpultra", és Francois Prévert egyik verséből való (Debout sur le zinc / Et la fete continue). - (szolgálati közlemény: igen, ékezetek, cédille, szólhatnának rám a franciául értők, de azt laptopon bonyolult, szóval legyünk meg most nélkülük) - A srácok egyébként a sanzon, a cigányzene és a pop furcsa keverékét játsszák, de hihetetlen lelkesedéssel, ahogy ez a koncerten kitűnt. Itt egyébként leginkább (a honlapot átböngészőknek és a zenekart ismerőknek mondom elsősorban) a legújabb, melankolikusabb Les Promesses (Ígéretek), valamint a kicsit frappánsabb 2004-es Les singes et les moutons (A majmok és a birkák) c. albumokról adtak elő zenéket, ami nekem remekül megfelelt, ezeket ismerem a legjobban, úgyhogy jól tudtam velük énekelni. A színpadkép egyébként igazi franciás össze-visszaság (ITT meg is lehet nézni), és a sok néző tényleg élvezte, olyanok is, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy kik ezek és mit énekelnek. A srácok is kitettek magukért egyébként, pár mondatot még magyarul is mondtak (olvastak) az elején, és igazán sajnálom, hogy a vihar félbeszakította ezt a csodaszép zenei kavalkádot.

Ha már a Debout szóba került, ajánlanék még pár zenekart, hátha megjött a kedvetek. Elsőnek itt van a jazz-sanzon ötvözettel operáló Paris Combo. Hivatalos szájt ITT, Youtube-os videó ITT. Kicsit darabosabb, de még mindig nagyon jó a világzene-jazz határvidékén tanyázó La Tordue (hivatalos szájt, Youtube-videó). Az örök túlélő Zebdát is tudom ajánlani, aztán itt van még a félelmetesen sokszínű és dinamikus Les Hurlements d'Léo együttes is. Na meg La Rue Kétanou, Les amis d'ta femme... Rájuk már tessék rákeresni. Mindenhol bele is lehet hallgatni.

Ja és persze zárásképpen: itt van még Vincent Delerm is, a művész, aki nagyon jó zenéket ír, csak hangja nincs hozzá. De már róla is volt szó ezen a lapon.

Remélem elég hallgatnivalót adtam a következő hetekre, hónapokra, évekre. Mert érdemes őket figyelni. Szó szerint is pl. a Debout új zenéjét - Larmes sur ma manche (Könnyek a ruhám ujján)

 

2 komment

Címkék: zene napjaim

A bejegyzés trackback címe:

https://freaky.blog.hu/api/trackback/id/tr58185975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hank_the_freak (hank_the_freak) 2005.11.24. 21:49:34

Valóban, Louis Attaque-ot elfelejtettem, pedig róla is volt már szó itt a Villetében. A Living Room-ot egyébként azért is tartom jó zenének, mert zseniális a szövege. Itt meg lehet tekinteni franciául: http://www.paroles.net/chansons/24428.htm én meg itt leírom magyarul, hogy a franciául nem beszélők is élvezhessék:

Mi mind a szerelem gyermekei vagyunk e vén földön
Ahol csak a vén, a nagyon vén majmok üldögélnek
Szabadságunk a hatalmukban
Egységünk a kezük között

Szóval koppintsunk csak egymás orrára
Az mindig megnevetteti őket
Gyerünk, verekedjünk, egymás közt
Attól mindig tele lesz a bukszájuk
Mikor késeket
És gyilkos eszméket árulnak nekünk
Hogy kis életeink elsüllyedjenek
Az erőszakban és a gyűlöletben
Szóval a szabad ég alatt alszunk majd
Hidak alatt, aranyhidak alatt
Amiket mások azért építettek hogy a konyhájukból
A nappalijukba sétáljanak.

(refrén:)
Nem vicc, nem üres beszéd
Ez az öreg tudós majmok nappalija
Ez az ő nappalijuk.

Megszülettünk mindannyian, barátom
Élők vagyunk, meg van ez írva
Szemeinkben, látod-e, mélyen világít
A vágy az életre, a vágy

Hogy bejárjuk a világot
Ezt a kövérkés, jó Földet.
De nem, de nem, íme, ránk mordulnak!
Mert szabadság nélkül
Nem szabad elindulnunk

Álmodnunk egy más életről, barátom
Nem, nem szabad álmodni
Mert az álmokhoz szabadság kell
Papír, hogy élhessünk.

A hidak, az aranyhidak másik oldalán, ott kinn
Ott több tonna is van ebből, nem mintha nem látnánk
Hiszen gyakran látjuk, amint elhaladnak a konyhájukból
A nappalijukba...

(refrén)

Íme hát, ha belegondolunk,
Mindannyian elefántok lettünk
Gnúk, zsiráfok, orángutánok
Szigorúan felügyelt ketrecünkben
És hogy ne lázadjunk fel
Csapatosan, vagy csak elszigetelten, egyedül
A mellettünk lévő ketrecben
Biztosan felbukunk egy csontban

Vagy először egy csontkovácsban

Aki szétszed, hisz ez a dolga!
Hogy kiűzze belőlünk a vágyat
A tiltott utazások után

Amelyek tiltottak e vén földön
Ahol csak a vén, a nagyon vén majmok üldögélnek
Konyhájukban azon ügyködnek
Hogy hogyan csinosítsák
A nappalijukat...

(refrén)

cccSl8pt (charlie) 2005.11.24. 21:49:34

Azt hiszem ez a post minden mondatában közelebb áll hozzám, mint bármelyik "politika" címkéjű. Érthetetlen, hogy egy olyan embernek, akinek zenei ízlésének eszmei értéke 7 számjegyű (én), hogy hiányozhattak ezek az együttesek eddig a repertoárjából. Hanky, felnyitottad szemem, köszönet! A Living Room-ot eddig szinte minden nap meg kellett hallgatnom. Csupán annyi kiegészítést fűznék ide, hogy szegény Louis Attaque kimaradt. Pedig ez a cucc pl nem olyan szar!

http://youtube.com/watch?v=A0A2_eJGxBQ
süti beállítások módosítása